מאמרים

5 סיבות לכך שסופן של הדיאטות ידוע מראש ומה האלטרנטיבה

לפני מספר שנים ניהלתי שיחה עם חברה קרובה, שידעה לדקלם לי כמה קלוריות יש בלחמנייה, בתפוח ובפרוסות של סוגי לחמים שונים. מיותר לציין שהיא הייתה שקועה עמוק בירידה במשקל, וציפתה, ששינון כמות הקק"ל במוצרי המזון השונים יעזור לה בתהליך. על אף שלכאורה נראה שהתהליך, שהיה מלווה פעילות גופנית אינטנסיבית, נשא פרי, שנה לאחר תחילת הדיאטה היא הפכה למתוסכלת מהתהליך עצמו, ולאט לאט הפסיקה לרזות.

אותה חברה בחרה בדרך הנפוצה ביותר להרזיה, מאחר שנחשפה להרבה ספרות בנושא בחנויות ובאינטרנט. חנויות הספרים גדושות בספרים שנכתבו על ידי "מיטב אנשי המקצוע" בתחום, אשר מוכרים לנו את "דיאטות הפלא" שלהם לבעית המשקל. כמות הספרים החדשים שיוצאים בכל שנה תלויה אך ורק בגורם אחד והוא כמות המדפים בחנויות הספרים, ובכך כמובן לא לוקחים בחשבון את מכירות ספרי הדיאטה המקוונים.

סופן של כל אותן דיאטות ידוע מראש, מאחר שהנחת היסוד של כותבי הספרים והמאמרים היא שמה שעבד בשבילם, חייב לעבוד בשביל אחרים, והם אינם מתחשבים בגורמים נוספים שיכולים להשפיע על התהליך עצמו. כמו כן, הכותבים שוכחים להתייחס למספר נקודות חשובות שמונעות את הצלחת הדיאטות שלהם:

  1. התמדה – דיאטות ניתן להגדיר כשינוי בדפוסי האכילה לפרק זמן מוגבל עד לקבלת התוצאות. מאחר שההגבלות בדיאטות הן קיצוניות, לא ניתן להתמיד בהן לפרקי זמן ארוכים כמו שנים, מה שמוביל לתסכול רב אצל האנשים, והם נשברים ומספיקים להתמיד.
  2. הגבלות הדיאטה – חלק מהדיאטות מגבילות אכילה של מוצרים מסוימים או אפילו קבוצות מזון שלמות. מגבלה זו אינה ניתנת ליישום בטווח הארוך, ומעבר לכך גם אינה בריאה מאחר שהיא עלולה לגרום להתפתחות חסרים תזונתיים.
  3. התאמת הדיאטה ליום-יום – שקילת ומדידת מוצרי המזון בהתאם למגבלות הדיאטה בהחלט יכולה לסייע לירידה במשקל, אך הכמות אינה מותאמת אישית, השקילה והמדידה גוזלות זמן רב ולכן הדיאטה אינה ישימה לטווח ארוך.
  4. עלות הדיאטה – נוסף על העלות של הספר שרכשתם, בספרות עצמה תמצאו רשימות של מוצרים שיש לרכוש על מנת לרזות. חלק מהדיאטות אף מציעות מגוון רחב של "מוצרי בריאות" ייחודיים משלהן במחירים גבוהים ­­עוד הוצאה כספית שלא כולם יכולים לעמוד בה.
  5. ירידה במטבוליזם – כאשר מתחילים דיאטה ומקצצים בצריכה הקלורית, הגוף מגיב בהתאם ומתרחשת ירידה במטבוליזם (ירידה בהוצאה הקלורית של הגוף). לכן, ככל שהדיאטה נמשכת זמן רב יותר, היעילות שלה יורדת, והאנשים מרגישים כשלון וירידה בערך העצמי שלהם.

אחת האלטרנטיבות הקיימות היום הן ניתוחים בריאטריים בקופות החולים ובאופן פרטי. במטרה לעבור את הניתוח, חובה לעמוד במספר קריטריונים, כגון משקל, מחלות רקע, רקע פסיכולוגי וניסיונות הרזייה קודמים. יחד עם זאת, חשוב לציין שמדובר בתהליך כירורגי לכל דבר המחייב הכנה לפני הניתוח ואשפוז של מספר ימים. כמו כן, ניתוחים אלה אינם נטולי סיבוכים, ובמקרים נדירים אף יכולים לגרום למוות. חשוב לציין שהניתוח לבדו אינו פותר את בעיית המשקל, ובמטרה לשמור על התוצאות יש צורך בלווי צמוד של דיאטנית לאחר לפני ואחרי הניתוח.

בשנים האחרונות (אם כי קשה לנקוב בתקופה מדויקת בה הכול החל), יותר ויותר דיאטניות מודעות לפן הנפשי והרגשי של נושא התזונה ומטפלות בו. לגישת טיפול זו ניתן שם כולל ולא רשמי בשם "נון-דיאט" (NON-DIET). מדובר בגישה ששם במרכז את המטופל ולא את האכילה שלו. הגישה העיקרית שעליה מושתת טיפול זה עוסקת בשאלה "מדוע אתה אוכל" ו-"מהי סביבת האכילה שלך", ולא "מה אתה אוכל". במטרה למצוא התשובה ל-"מדוע", הדיאטניות המטפלות בתחום חייבות לקבל הכשרות נוספות בתחום הפסיכולוגי, ואם זה לא מספיק, הטיפול אצל הדיאטנית מלווה בטיפול אצל פסיכולוג או במכון להפרעות אכילה.

גישת ה-"נונ-דיאט" נותנת תקווה לכל אותם אנשים אשר התייאשו מההרזיה לאחר שנים רבות של דיאטות שונות וטיפולים כירורגיים למיניהם, ומאפשרת להם, בפעם הראשונה, לעשות חיבור בין הנפש לבין לצרכי הגוף, ללא הפרדה בין השניים. החיבור וההקשבה לגוף ולנפש מסייע בסופו של דבר, לקבל את התוצאה המיוחלת .

שמולנסון יבגני דיאטן קליני

https://www.facebook.com/ShmulensonYevgeny